Llocs d’interés

PER FER PASSEJADES :

  • FONT BLANCA i FONT NEGRA
  • CAMÍ DE LES EUGUES, uneix la Roca i Vilallonga de Ter.
  • CAMÍ D’ABELLA
  • LA CREU DE FUSTA


CAMÍ D'ABELLA

 

LA CREU DE FUSTA

PER GAUDIR DE L’ARQUITECTURA:

L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ

Església romànica del S.XII. L’actual cloquer, de torre quadrada, és una ampliació de la doble espadanya antiga, però sense dubte, és l’absis l’element més interessant del temple. La cornisa, molt bella, fa uns petits arcs i mostra una execució molt acurada.


L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ


LES CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Dins el terme hi ha dues centrals hidroelèctriques importants.

La central hidroelèctrica situada a Vilallonga de ter, s’anomena Brutau, fou construïda els anys 1903 i 1909, amb una potència de 1200 quilovolts per amper; fou la primera central que va transmetre l’energia a llarga distància, a 32km. Té una decoració modernista.

La central hidroelèctrica de Tregurà és molt més moderna i té més potència. Va ser inaugurada el 1961 i és alimentda pel diposit situat darrera la església romànica de Tregurà i dos canals, amb aiGúes de es riberes del Catllar i del Pontiró o de Tregurà.


LES CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES


L’ERMITA I LA VALL DEL CATLLAR

Encimbellada a 1.165m L’ermita va ser edificada pels senyors de Descatllar el S XI. Abans, el dilluns de Paqua s’hi celebrava un aplec, i el dinar dels músics el pagava l’amo de la casa de pagès que hi ha al lloc on havia emplaçat l’antic castell, com es pot apreciar per la seva estructura.


L'ERMITA I LA VALL DEL CATLLAR